Boek

FRAGMENT 5: SCHIJNDEL BEVRIJD?

Geschreven door 26 maart 2019 juli 10th, 2019 No Comments

En zo bereiken wij
Zondag 17 september

Piet Verhagen, die als lid van de ondergrondse veelal alleen schijnt te opereren en nogal wat omzwervingen heeft gemaakt is weer in Schijndel aangeland en vertelt er het volgende van: 

Ik ga weer terug naar de Pompstraat en wij luisteren naar Radio Oranje en wij begrijpen dat de bevrijding op komst is. En jawel, daar zien wij op zondagmorgen het wonder gebeuren. Wij hebben een bericht binnen gekregen dat er een landing zal paatsvinden in Son. Maar wat zien wij? De Rooise Heide ziet gekleurd van de parachutisten. De bevolking loopt uit en verovert de parachutes. Langs de weg St. Oedenrode-Veghel worden de schuttersputten van de Duitsers in bezit genomen door de parachutisten.
De Duitsers komen met grote snelheid over de weg aangereden en vluchten richting Veghel. Ze worden van de weg geschoten. De Duitsers trekken zich terug op Schijndel en opereren van daaruit op de Corridor. Het is de gehele nacht een helse drukte. (Vr)

Maar voordat het nacht is laten wij nog enkele anderen aan het woord om ons te vertellen hoe zij de parachutistenlanding beleven. Allereerst van Bokhoven, die meer gedetailleerd de belevenissen van die gedenkwaardige zondag beschrijft:

In de voormiddag heerst er een ongekende bedrijvigheid in de lucht. Geallieerde verkenningsvliegtuigen cirkelen op geringe hoogte boven het dorp en bestoken de Duitse geschutsstellingen. Rond 14.00 uur verschijnen de eerste vliegtuigen met hun gliders. Het is een fantastisch schouwspel. Honderden paren van vliegtuigen komen overgevlogen. Er schijnt geen eind aan te komen. In de richting van de Koevering ziet men manschappen per parachute de toestellen verlaten. Zij behoren tot het 101e regiment luchtlandingstroepen (de Airborn Division) van het Amerikaanse leger.
Veel inwoners spoeden zich naar die richting, waar het bezaaid ligt met parachutes en waar de bevrijders vol enthousiasme worden begroet. Zij komen terug met sigaretten, chocolade, koffie e.d. en parachutes, waarvan later kinderjurkjes gemaakt worden. Iedereen is dol van vreugde, omdat men Schijndel al bevrijd waant.

 

Bron tekst: De Granaatweken – Ben Peters, Louis van Dijk
Bron foto: Fotoarchief Jan v.d. Bosch