Boek

FRAGMENT 4: D-DAY

Geschreven door 26 maart 2019 juli 10th, 2019 No Comments

NA DE INVASIE D-DAY 6 JUNI 1944

Dan vindt op 6 juni 1944 in Normandië de invasie plaats. Een onvergetelijk gebeuren met aan weerszijden grote aantallen doden. De oorlogskerkhoven, maar ook restanten als bunkers, verwoest oorlogsmateriaal en de vele kleine musea in Normandië getuigen van een niet met woorden te beschrijven strijd, die uiteindelijk moet leiden tot ook onze bevrijding.
De opmars van de geallieerde troepen in Frankrijk loopt lang niet naar ieders wens. Door het rigoureuze doorstoten van een enorme tankcolonne onder de enthousiaste leiding van generaal Patton komt er meer leven in de brouwerij en begint de hoop op een spoedige bevrijding ook in ons land te dagen. (P-Oe)

Op 24 juli 1944 wordt door de ondergrondse een overval op het distributiekantoor van Schijndel gepleegd.
Op 8 augustus wordt door de Schijndelse ondergrondse te ’s Hertogenbosch een beruchte speurder naar Joden, verzetsmensen en onderduikers geliquideerd.

Intussen begint het onbehagen onder de bevolking steeds sterker te worden. De Duitsers draaien de duimschroeven, waarin de Nederlanders bekneld zitten, steeds strakker aan. Op 9 augustus wordt een landwachter (lid van een door de N.S.B. ingestelde soort politieorganisatie) ernstig mishandeld. Als straf moeten 100 Schijndelse mannen drie maanden in de provincie Zeeland gaan werken en moeten 100 rijwielen worden geleverd. Na moeizame onderhandelingen wordt de straf teruggebracht tot het leveren van 10 rijwielen.

 

Bron tekst: De Granaatweken – Ben Peters, Louis van Dijk