Boek

FRAGMENT 8: DE BEVRIJDING

Geschreven door 26 maart 2019 juli 10th, 2019 No Comments

Maandag 23 oktober:
De Airborne-Koerier meldt:
In de nacht van 22 op 23 oktober stonden er in een halve cirkel rond Schijndel van Eerde tot St. Oedenrode geallieerde tanks op 3 m van elkaar en die beschoten Schijndel! (AK)

Het is dan toch echt waar: Wij zijn bevrijd! Joh. van Rooij kan het nauwelijks geloven:
Vannacht tegen 24.00 uur begon het kanongebulder weer. Aan het afschieten van de granaten en het kort daarop inslaan is duidelijk te horen dat het heel dichtbij is. Het lijkt of alle kanonnen van de wereld het op Schijndel gemunt hebben. Zonder onderbreking duurt deze verschrikking tot ongeveer 1.00 uur. Buiten zie ik een lichtgroene mist en daarboven een lucht die helder verlicht wordt door sterke zoeklichten. Daar razen de granaten doorheen!
Tegen 6.00 uur wordt weer een geweldig trommelvuur door de geallieerden ingezet, zodat het lijkt of de wereld vergaat. Veel van wat nog een beetje intact is gaat er nu aan en vooral het centrum van het dorp moet het ontgelden.
Naast het Moederhuis loopt ook de kerk veel schade op. Twee uren lang duurt deze ontzetting, maar dan horen wij andere geluiden!

Om 8.00 uur waag ik me de Hoofdstraat in. Een prop schiet in mijn keel: ik zie de eerste Tommies! Tanks en jeeps rijden voorbij en ik rook mijn eerste Engelse sigaret. Als overtuigend bewijs neem ik er drie mee terug in de kelder. Wij kleden ons vlug aan en gaan met zijn allen naar de hoek bij Smid van Thiel om de bekende Highland Division en de Desert Rat Division voorbij te zien trekken. (R)

Het Moederhuis heeft het zwaar te verduren en dat terwijl er zoveel personen in schuilen! Maar de bevrijding is er! Weinigen zullen blijer zijn dan de zusters:
Tegen middernacht begint een hevig en oorverdovend kanongebulder dat tot 1.00 u onafgebroken voortduurt. Tanks rijden Schijndel binnen onder voortdurend trommelvuur; de gevechten beginnen! Het is even rustig, maar om 6.15 uur begint het opnieuw en nog erger! Inslag op inslag! De achterkant van het klooster wordt zwaar beschadigd. De ramen van de kapel boven het hoofdaltaar storten naar binnen; het hoofdaltaar wordt gedeeltelijk beschadigd. Het Mariabeeld valt van zijn voetstuk. Heel het priesterkoor ligt vol puin en glas; bij het Maria-altaar ligt een stuk uit de muur. 2 voltreffers komen op de refter neer; de koepel wordt vernield.

 

Bron tekst: De Granaatweken – Ben Peters, Louis van Dijk
Bron foto: Archief Ben Peters