Nieuws

WILDEMAN SPEELT GRANAATWEKEN

Geschreven door 22 maart 2019 No Comments

Een Schijndelse geschiedenis komt tot leven

In september 2019 gaat Theatergroep Wildeman het stuk Granaatweken spelen. Dit theaterstuk is speciaal voor Wildeman geschreven door Adri van den Brand en gebaseerd op het gelijknamige boek van Louis van Dijk en Ben Peters dat gaat over de oorlogsgeschiedenis van Schijndel.  Adri van den Brand heeft de tweede wereldoorlog alledaags op microniveau beschreven. Hierdoor kan de voorstelling een directe brug slaan naar iedereen die de oorlog niet heeft meegemaakt omdat de beschreven situaties herkenbaar zijn.

 

Groot familiegeheim

De voorstelling gaat over Sjaan die op ver gevorderde leeftijd, tegen haar zin, gaat verhuizen. Bijgestaan door haar dochter pakt zij in en zoals dit altijd gebeurt wanneer je opruimt komen er souvenirs boven die herinneringen oproepen die verstopt hebben gezeten in de ziel van de mens.

In dit geval voeren de herinneringen Sjaan terug naar 1944 wanneer zij vijf angstige weken met haar familie in een schuilkelder in Schijndel verblijft. Om haar heen barsten hevige  bombardementen los. In de kleine kelder blijven wrijvingen niet uit. Wat gebeurt er precies en waarom zwijgt iedereen?

Nu is het 2019 en het ‘ware’ verhaal komt eruit als de 95-jarige Sjaan aan haar dochter vertelt hoe bang ze was. Durft ze ook te vertellen wat er echt gebeurd is tijdens haar gedwongen verblijf in die kelder? Sjaan vertelt en vertelt. Langzaam ontvouwt zich een groot familiegeheim…

Over Wildeman

Theatergroep Wildeman is een theatergroep uit Schijndel die bestaat sinds 1 september 2008. Zij willen graag in de eigen gemeente theater maken, zonder vaste locatie, zonder vaste cast, zonder vast concept. Eerder speelden zij al met succes enkele producties zoals ‘De twaalf gezworenen’ en ‘De laatste biecht’.

Theatergroep Wildeman speelt de theatervoorstelling ‘Granaatweken’ op 31 oktober en 1, 2, 3, 6, 8, 9 en 10 november 2019.