Boek

FRAGMENT 2: DE INVAL

Geschreven door 26 maart 2019 juli 10th, 2019 No Comments

10 mei 1940

“In alle vroegte maakt de radio bekend dat Duitse troepen zonder enige aankondiging vooraf op verscheidene plaatsen zowel de Nederlandse als de Belgische grens zijn overgetrokken. Op talrijke plaatsen ondervinden zij bij gebrek aan een juiste bewapening of door verraderlijke list weinig tegenstand. Veel weerstand ondervindt het invallende Duitse leger wel van de soldaten in de Peelstelling, die vaak het listige gedrag of de bedriegelijke kleding doorzien. Zo weten zij ook een aanstormende locomotief bij Mill op de spoorlijn Goch – Boxtel onschadelijk te maken. En al hebben zij het Duitse leger niet kunnen keren, ze hebben in ieder geval voor een grote vertraging van de opmars gezorgd. Mede door deze vertraging bereikt de vijand de Zuidwillemsvaart pas nadat de meeste bruggen zijn opgeblazen.

Op de dag van de inval bemerkt Schijndel maar weinig van de oorlog, maar:
In de namiddag van de tweede oorlogsdag rond vier uur zien de Schijndelaren de eerste Duitse motorordonnans verschijnen. Hij rijdt door de Steeg (vanaf richting Heeswijk) via de Kluisstraat en de Hoofdstraat richting Boxtel. Spoedig daarna volgen hele troepen, eerst met motoren, wagens en groot materieel, daarna in grote marcherende colonnes. Aangezien er van vechten geen sprake is staat op de hoek van de Kluisstraat / Hoofdstraat een grote groep Schijndelaren te kijken naar deze kolossale intocht. Ten dele slaan de Duitsers richting Zuid in (St. Oedenrode en Boxtel) en ten dele richting Noord via de Boschweg, naar Den Dungen, St.-Michielsgestel.

In Schijndel-zuid proberen Nederlandse soldaten die teruggetrokken zijn uit de Peelstelling zich te hergroeperen in de omgeving van het “Duits lijntje”, o.a. in de Spoorlaan en Stationstraat. Eén van de soldaten graaft zich een schuttersputje achter de heg van de woning van Mies van Herpen, staande op de hoek van de Wijbosscheweg en “de Binnenpad”, een kronkelige zandweg, die van de Wijbosscheweg uitkomt op de kruising Molenstraat / ”Lange Heg”, later St. Servatiusstraat genoemd. Daar wil hij op zijn eentje met een mitrailleur de Duitsers die van de richting Eerde – Veghel komen proberen tegen te houden. Schijndelaren uit de omgeving die elders hebben gezien met wat voor wapenmaterieel het Duitse leger via de Steeg Schijndel binnentrekt, adviseren de soldaat zich maar gauw uit de voeten te maken omdat hij geen schijn van kans heeft.”

 

Bron tekst: De Granaatweken – Ben Peters, Louis van Dijk
Bron foto: Archief Ben Peters