0
Nieuws

BLOEMEN EN GRANATEN

By 22 maart 2019 No Comments

Van 6 juli tot en met 26 oktober 2014 is in het Museum Jan Heestershuis de tentoonstelling ‘Bloemen en granaten. De Tweede Wereldoorlog door de ogen van Schijndelse kunstenaars’ te zien. De expositie toont hoe het leven in Schijndel er in de oorlog uitzag, door de ogen van Schijndelse kunstenaars.

 

Bruidsboeket

Op veel kunstwerken is de oorlog terug te zien. De schilderijen gaan leven door de bijzondere verhalen die erbij verteld worden, bijvoorbeeld over de mobilisatie, het verzet of onderduikers. Maar het gewone leven ging ook door. Er werden bloemstillevens gemaakt en boerderijen geschilderd. Schilderijen van boerderijen werden cadeau gedaan tijdens een huwelijksjubileum. Het bruidsboeket werd geschilderd als aandenken aan de huwelijksdag.

 

Granaatweken

Aanleiding voor de expositie is de herdenking van 70 jaar bevrijding in het zuiden van Nederland. Schijndel werd bevrijd op 23 oktober 1944, nadat het dorp tijdens de weken ervoor, de Granaatweken, zwaar te lijden had onder de strijd tussen de Duitsers en de Geallieerden. Op een aantal kunstwerken zijn de verwoestingen door de oorlog te zien.

De tentoonstelling is mogelijk dankzij de vele mensen, die hun schilderijen uitleenden aan het museum.

 

Boekpresentatie

De opening vindt plaats op zondag 6 juli. Tijdens de opening wordt ook de nieuwe uitgave van het boek ‘De Granaatweken’, in 2004 geschreven door Louis van Dijk en Ben Peters, gepresenteerd. Het boek wordt uitgegeven door Theatergroep Wildeman, die in het najaar de voorstelling ‘Granaatweken’ speelt. Het boek is te koop in het museum en VVV.

Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel, 073-5492276 www.museumjanheestershuis.nl. Openingstijden: di. t/m zo. 13.00 tot 17.00 uur.